Besparen in onzekere tijden

LED-lampen

Het is (hoop ik) geen geheim meer dat je flink kan besparen met LED-verlichting: een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en 85% zuiniger dan een halogeenlamp. Daarnaast zijn ze ook nog duurzamer. De hogere aanschafprijs verdien je dus snel terug.

Timers

Met smart verlichting kan je via een app een timer inschakelen. Hiermee kies je wanneer je verlichting moet doven. Je kan ook instellen om hoeveel lampen het moet gaan of op welke lichtsterkte de lampen branden. Nog geen smart verlichting in huis? Ook dan kun je met een tijdschakelaar bijna hetzelfde doen.

Sensoren

Is het leven in jouw huis minder voorspelbaar? Dan kan je je (smart) lampen koppelen aan een sensor. Met zo’n sensor voorkom je dat ergens in huis een lamp blijft branden. Door de sensor boven een deur of in een ruimte te hangen, ziet deze als het ware wanneer er iemand langsloopt. Zo gaan de lampen alleen aan op het moment dat iemand naar binnen gaat en schakelt hij na een tijdje weer uit.

Dimmen

Het dimmen van je verlichting doen we vaak voor wat extra sfeer, maar het bespaart ook op de stroomkosten. Dim je een LED lamp met vijftig procent? Dan verbruikt hij ook vijftig procent minder stroom. Slim toch? Smart lampen kan je altijd dimmen, maar er zijn natuurlijk ook ‘normale’ lampen die je met een schakelaar kunt dimmen.

Waarop letten?

We zijn getraind om naar het aantal watt op gloeilampen te kijken als indicatie van de lichtopbrengst. Dat is eigenlijk de verkeerde manier. ‘Watt’ is namelijk een aanduiding voor stroomverbruik en niet zozeer voor lichtopbrengst. Lumen is een maat voor de totale hoeveelheid licht die een lamp uitstraalt. Hoe meer licht uit een lamp komt, hoe hoger het aantal lumen. Een 7 Watt ledlamp geeft veel meer lumen dan een 25 watt-gloeilamp.

Wil je meer weten?

Neem dan zeker contact op voor een vrijblijvende analyse van jouw situatie.